Buzet - Grad tartufa

Putevima glagoljaša

  • Putevima glagoljaša

Što je glagoljica, tko ju je izmislio, zašto i kako su je ročani očuvali, saznati ćete u Roču. Vodimo Vas u glagoljaško središte sjeverne Istre. Pogledati ćemo znameniti glagoljaški abecedarij. Tu je i nezaobilazna Guttenbergova tiskarska preša. Obići ćemo Malu glagoljsku akademiju, župnu crkvu Sv. Bartola, ročke zidine i crkvicu Sv. Roka sa freskama iz XIV. I XV. st.
No, zašto je Roč najmuzikalniji gradić u Istri – to je već druga priča. Ako posjetite Roč u vrijeme trajanja međunarodnog susreta svirača na dijatonskim harmonikama - „Z armoniku v Roč“, sve će Vam biti jasno. Ovdje gotovo svaki drugi stanovnik svira neki glazbeni instrument ili pak pjeva u zboru ili klapi.

Provest ćemo Vas velebnom Alejom glagoljaša koja se prostire uz cestu od Roča do Huma. Na putu pratiti ćemo 11 glagoljskih spomenika koji čuvaju tradiciju glagoljanja na ovom području.

Čuli ste za Hum? Ali jeste li već tamo bili? Ukoliko niste povest ćemo vas u taj najmanji grad na svijetu, a od nedavno i Grad biske. Ako se pitate možda što je to biska, otkrit ćete to u obližnjoj humskoj konobi ili trgovini autohtonih domaćih proizvoda. Čudesni napitak od imele koji krijepi i  liječi, poznavali su i stari Kelti, a onako usput možda Vam otkrijemo i recept za njegovu pripremu.
Ispričati ćemo vam sve o legendi postanka Huma, o biranju humskog župana na leto dan, o smotri rakija. Nećemo zaboraviti ni crkvicu Sv. Jeronima na groblju koju krase freske s kraja XII. St. te glagoljski grafiti. U toj crkvici nalazi se i poznati humski grafit.

Po povratku iz Huma, zaustaviti ćemo se u Kotlima. Ispričati ćemo Vam kako su Kotli dobili ime i zašto je to nekada bilo najbogatije selo Humštine.

Koji je to grad koji pogledom mami u svoju jezgru, a nadaleko je znan kao Grad tartufa? To je Buzet, naravno. Nije lako proći pokraj njega, a ne zapaziti njegovu fotogeničnost. Pođimo zajedno u starogradsku jezgru. Vidjeti ćemo stare obrtničke radionice, Zavičajni muzej, pogled sa velebnih zidina, župnu crkvu Uznesenja Marijina i crkvu sv. Jurja.
Dopustite si kušati dijelić divovske fritade sa 2008 jaja i 10 kg tartufa koju buzećani pripremaju za Subotinu.
Ako pak želite osjetiti dah prohujalih vremena i grad doživjeti kao pozornicu, tada morate doći na Subotinu po starinski. Jer to je buzetska fešta koja će Vas vratiti 100 godina u povijest. Jedinstvenu atmosferu čine svirači na tradicionalnim instrumentima, pučki teatar,ponuda jela i pića po starinski, a uz to na ulici možete sresti vatrogasce, žandare, dame i gospodu, seljake, poštare, ulične zabavljače i mnoge druge...


S ŽAKNOM JURJEM KROZ ALEJU GLAGOLJAŠA

Poludnevni izlet

Dolaskom na ročka Vela vrata, dočekati će vas ni manje ni više, nego Žakan Juri, ročki đak koji uči za zvanje popa glagoljaša. Netom je stigao iz 15-stoljeća da bi se susreo upravo sa Vama i ispričao vam najlijepšu priču o povijesti glagoljice, tog starog slavenskog pisma. Prepustie se njegovoj kostimiranoj ulozi i krenite za njih. Šetnjom kroz Roč upijati ćete svaku njegovu riječ o glagoljici, tiskanim knjigama, misalu Kneza Novaka, Guttenbergovoj tiskarskoj preši. A kad Vas pozove da krenete pješke s njiim kroz Aleju glagoljaša, nemojte oklijevati. Biti će to najlijepše provedenih 2 sata u društvu velikog Žakna. Od spomenika do spomenika, laganim korakom kroz povijest, stići ćete do najmanjeg grada na svijetu Huma. Ali ne to nije kraj, jer iako je najmanji grad na svijetu i može ga se obići u 5 minuta, dopustite si zastati i uživati u njegovim uskim ulicama, strmom trgu, gradskoj loži, crkvama, freskama starim gotovo 1000 godina, biski itd. Prava okrepa za kraj našeg putovanja moguća je u Humskoj konobi.

 

Pošaljite nam poruku

Ime:
Prezime
Telefon:
E-mail:
Predmet:
Vaša poruka:
Vrh 46/3, 52420 Buzet
ID code: HR-AB-52-91307724
Gsm: 00 385 (0) 91 541 2099
E-mail: istrianatravel@gmail.com
www.toursistria.com
www.trufflehuntingcroatia.com
© istrianatravel.hr - All rights reserved.